Jay Jay (16): ‘Veel jongeren weten echt niet hoe het zit
 

Jay Jay (16): “Vanaf mijn dertiende heb ik met gesloten jeugdzorg te maken. Dat is nu zo’n drie jaar. Ik wist totaal niet wat mijn rechten waren. Geen idee. Het is belangrijk dat je als jongere wel weet wat je rechten zijn, zodat ze bij een zorginstelling niet zomaar kunnen zeggen: je moet dit doen, je moet dat doen, je moet je telefoon inleveren, je mag je post niet bekijken. Want dat zijn allemaal dingen die ze helemaal niet zomaar mogen doen.”
 

“Veel jongeren weten echt niet hoe het zit met hun rechten."

“Veel jongeren weten echt niet hoe het zit met hun rechten. Het probleem is dat jongeren ook niet zomaar naar een vertrouwenspersoon toegaan en hun verhaal willen doen. Dat komt omdat ze die vertrouwenspersoon in het begin ook helemaal niet kennen. Vaak doen ze het pas als ze iemand wat beter kennen en er wat meer vertrouwen is. Toen ikzelf iets ouder werd, raakte ik er wel in geïnteresseerd. Het is sowieso goed om met een vertrouwenspersoon te praten. Ze kunnen je meer vertellen van wat er gaat gebeuren als je met jeugdzorg te maken krijgt. En ze kunnen je uitleggen hoe dingen werken.”

“Ik ben pas gaan praten met een vertrouwenspersoon na een incident. Iemand had me in mijn gezicht geslagen. Ze kunnen je echt helpen. Ik heb alweer een tijd geleden een klacht ingediend tegen een voogd van me. Een vertrouwenspersoon hielp me daarbij. De situatie is toen verbeterd en die voogd heeft toen nog zijn excuses aangeboden.”

Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten? 
Neem contact op Terug naar de campagne