Home > Laat je horen > Ken je rechten Kiara
Kiara (18): ‘Ik heb veel geluk gehad’

“Ik heb al heel lang met jeugdzorg te maken, sinds mij tweede jaar. Ik ben eerst zes weken bij een pleeggezin geweest, toen een jaar en daarna ben ik in het gezin gekomen waar ik nu nog steeds ben. Als ik dat vergelijk met veel andere pleegkinderen, dan denk ik wel dat ik veel geluk heb gehad.”
Rechtbank
“Ik heb nooit nagedacht over wat mijn rechten zijn als kind in een pleeggezin. Want ik heb nooit het gevoel gehad dat mijn rechten, of die van het gezin waar ik ben, werden geschonden. Er is wel een dingetje waarvan ik altijd het gevoel heb gehad dat het niet klopte. Dat was tijdens de behandeling van mijn zaak bij de rechtbank. Het adres van het gezin waar ik nog steeds verblijf is toen in het dossier terechtgekomen. Mijn biologische ouders zijn me hier toen gaan opzoeken. Dat was niet de bedoeling, want mijn adres moest voor hen geheim blijven.”
Gestrest
“Toen ik een jaar of tien was, zag ik mijn biologische ouders twee keer per maand. Maar zij waren niet zo stabiel, vaak onder invloed. Als ik bij ze op bezoek ging, was ik de periode ervoor en de periode erna heel gestrest. Ik kreeg er fysieke klachten van, buikpijn. Dus dat was niet zo goed voor me. Mijn pleegouders hebben dat aan de pleegzorginstelling doorgegeven, maar daar werd een hele tijd niets mee gedaan. Pas na een jaar ofzo ging de bezoekregeling van twee keer per maand, naar een keer per halfjaar.
Misschien was het allemaal sneller gegaan, als we toen al een vertrouwenspersoon hadden gehad, die dan ook mijn pleegouders had kunnen steunen. Maar dat is altijd achteraf praten. Sinds drie jaar heb ik wel contact met een vertrouwenspersoon.”
Verlenging
“Nu dat ik achttien jaar ben, moet er een besluit genomen worden over verlenging van de jeugdzorg. Dat wil ik wel graag, want dan hou ik nog even toegang tot hulp en een vertrouwenspersoon. Ik ben me nu aan het voorbereiden op een leven na jeugdzorg. Daar had ik een tijdje terug wat vragen over en toen stuurde ze mij meteen informatie.”
Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten?
Neem contact op Terug naar de campagne


