Home > Laat je horen > Ken je rechten-Nabil
Nabil (15) ‘Als je denkt dat iets
niet klopt, moet je gaan praten’

“Ik heb nu ongeveer vijf jaar met jeugdzorg te maken. In het begin wist ik helemaal niet wat mijn rechten waren. Dat is pasveel later gekomen. Als je nog zo jong bent, denk je er niet zo over na, over wat je rechten zijn. En bij zo’n instelling vertellen ze je het ook niet.
“Door medewerkers op groepen wordt slecht gesproken over vertrouwenspersonen. En ze zeggen ook vaak: je moet niet met ze praten. En als je het dan toch een keer doet, komt zo’n begeleider daarna meteen naar je toe en begint ie van: vertel, wat heb je gezegd? Ze doen dan heel moeilijk. Jongeren gaan denk ik daarom vaak niet praten met een vertrouwenspersoon, gewoon omdat er daarna vaak gedoe over is.”
Dit is niet normaal
“Er was een keer een incident op een groep. Een begeleider heeft me toen bij de keel gepakt. Ik dacht daarna, dit is niet normaal. Ik ben er toen over gaan praten met een vertrouwenspersoon die hier altijd langskomt. Die zei ook: dat mag helemaal niet, dat bij de keel pakken. We hebben toen een brief geschreven en een klacht ingediend. Nu ben ik gelukkig weer thuis, maar over die klacht heb ik nooit meer iets gehoord. Dat vind ik wel heel raar.” “In groepen vinden begeleiders vaak niet dat je met een vertrouwenspersoon moet praten. Toen ik dat een keer wel wilde, zeiden ze dat ze het nummer van de vertrouwenspersoon niet hadden en dat het niet ging gebeuren.
Mijn advies aan andere jongeren is: als je denkt dat er iets niet klopt, ga dan meteen met een vertrouwenspersoon praten. Maar vaak denken jongeren: het is gebeurd, het zal wel normaal zijn en dan laten ze het erbij zitten. En dat is niet goed.”
Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten?
Neem contact op Terug naar de campagne


