Profiel van een vertrouwenspersoon

Een dag meelopen 

Gedurende een werkdag kom je in aanraking met verschillende doelgroepen die allemaal een beroep doen op jou als onafhankelijke vertrouwenspersoon. Jongeren en volwassenen kunnen jou gedurende een telefonisch adviesgesprek benaderen met uiteenlopende vragen. Met de informatie die jij geeft in een telefonische adviesgesprek help je de cliënt weer verder met zijn of haar traject binnen de hulpverlening. De vragen kunnen uit het hele land vandaan komen.

Groepsbezoeken

Bij groepsbezoeken die met een vaste regelmaat na schooltijd worden afgelegd, zie en spreek je kinderen en jongeren die – al dan niet tijdelijk – binnen een instelling verblijven. Met hen bespreek je of zij nog vragen, problemen of klachten hebben. Samen met de jeugdige bespreek je wat hij/zij zelf kan doen, maar ook waarin jij hem/haar kan ondersteunen zodat hij/zij er vertrouwen in heeft dat zijn/haar stem serieus genomen wordt. Deze bezoeken voer je uit in de middag en vroege avond. 

Klachtenondersteuning

Bij klachtondersteuning bespreek je met de cliënt wat hij of zij van jou nodig heeft om de onvrede die wordt ervaren bespreekbaar te maken met de jeugdzorginstantie. Je helpt de onvrede te verwoorden in een brief, vraagt een gesprek aan om de onvrede bespreekbaar te maken met de jeugdzorginstantie en biedt ondersteuning gedurende dit gesprek. Indien de cliënt dit wenst, kun je ook ondersteunen bij het indienen van klachten bij de onafhankelijke klachtencommissie van de betreffende instantie.  

Jouw profiel

  • Je weet makkelijk contact te leggen met onze doelgroep en alle betrokken instanties.  Je kunt goed solistisch werken maar je bent ook een betrokken teamlid die een actieve bijdrage levert aan zowel inhoudelijke teamzaken als  casuïstiek en intervisie. De functie eisen zijn als volgt: 
  • Een relevante afgeronde HBO-opleiding, zoals bijvoorbeeld MWD, Rechten, SPH, SJD, psychologie, pedagogiek, of een vergelijkbare opleiding.  
  • Werkervaring in de jeugdhulp en/of kennis van wet- en regelgeving binnen de jeugdhulp en/of klachtenprocedures is een pré, 
  • Schriftelijke vaardigheden voor onder meer het formuleren van klachten.  
  • Uitstekende gespreksvaardigheden en het kunnen toepassen van gesprekstechnieken en bemiddelingsvaardigheden op zowel jongeren als volwassenen. 
  • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen functioneren met een sterk gevoel voor eigen verantwoordelijkheid;  
  • Vaardig in snel schakelen tussen, en communiceren met, diverse doelgroepen.  
  • Bereidheid om in de vroege avond te werken (vanwege de bezoeken aan de instellingen) 
  • Beschikking over een rijbewijs en auto is noodzakelijk gezien de groepsbezoeken.