Vertrouwenspersoon Jeugdzorg 

 • Voor 24 – 36 uur per week
 • Startdatum: zo snel mogelijk
 • Standplaatsen: hybride werken met standplaatsen in Amsterdam, Berkel en Rodenrijs of Utrecht 

We zoeken meerdere vertrouwenspersonen voor 24 tot 36 uur per week voor het vertrouwenswerk jeugd. Als onafhankelijk vertrouwenspersoon zijn je kerntaken divers; Je adviseert, informeert en biedt klachtondersteuning aan kinderen en jongeren die in open/gesloten jeugdhulpinstellingen, gezinshuizen of pleeggezinnen verblijven, en aan (pleeg)ouders van jongeren die te maken hebben met Jeugdzorg. Ook signaleer je zelf onveilige of ongewenste situaties.

Over Jeugdstem

De missie van Jeugdstem is dat kinderen en ouders met vertrouwen verder kunnen in de jeugdzorg. Elk verhaal van een kind, jongere of ouder/verzorger is uniek. Elke klacht, vraag of probleem over jeugdzorg vraagt dan ook om een andere oplossing. Dat doen we door het verstrekken van informatie en advies, (klacht)ondersteuning, signalering en voorlichting. Met onze expertise en inzet dragen wij bij aan een voortdurende kwaliteitsverbetering van de jeugdzorg. Vanuit onze onafhankelijke rol welke is vastgelegd in de Jeugdwet zetten we de belangen van de cliënten voorop, luisteren we naar hen en geven we de cliënten een stem.

 

Een werkdag van een vertrouwenspersoon 

Gedurende een werkdag kom je in aanraking met verschillende doelgroepen die allemaal een beroep doen op jou als onafhankelijke vertrouwenspersoon. Jongeren en volwassenen kunnen jou gedurende een adviesgesprek benaderen met uiteenlopende vragen. Met de informatie die jij geeft in een adviesgesprek help je de cliënt weer verder met zijn of haar traject binnen de hulpverlening. De vragen kunnen uit het hele land vandaan komen. 

Bij groepsbezoeken die met een vaste regelmaat na schooltijd worden afgelegd, zie en spreek je kinderen en jongeren die – al dan niet tijdelijk – binnen een instelling of gezinshuis verblijven. Met hen bespreek je of zij nog vragen, problemen of klachten hebben. Samen met de jeugdige bespreek je wat hij/zij zelf kan doen, maar ook waarin jij hem/haar kan ondersteunen zodat hij/zij er vertrouwen in heeft dat zijn/haar stem serieus genomen wordt. Deze bezoeken voer je uit in de middag en vroege avond.

Bij klachtondersteuning bespreek je met de cliënt wat hij of zij van jou nodig heeft om de onvrede die wordt ervaren bespreekbaar te maken met de jeugdzorginstantie. Je helpt de onvrede te verwoorden in een brief, vraagt een gesprek aan om de onvrede bespreekbaar te maken met de jeugdzorginstantie en biedt ondersteuning gedurende dit gesprek. Indien de cliënt dit wenst, kun je ook ondersteunen bij het indienen van klachten bij de onafhankelijke klachtencommissie van de betreffende instantie.

Jouw profiel

Je weet makkelijk contact te leggen met onze doelgroep en alle betrokken instanties. Je kunt goed solistisch werken maar je bent ook een betrokken teamlid die een actieve bijdrage levert aan zowel inhoudelijke teamzaken als casuïstiek en intervisie. De functie eisen zijn als volgt:

 • Een relevante afgeronde Hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld MWD, Rechten, SPH, SJD, psychologie, pedagogiek, of een vergelijkbare opleiding.
 • Werkervaring in de jeugdhulp en/of kennis van wet- en regelgeving binnen de jeugdhulp en/of klachtenprocedures is een pré,
 • Schriftelijke vaardigheden voor onder meer het formuleren van klachten en signalen.
 • Uitstekende gespreksvaardigheden en het kunnen toepassen van gesprekstechnieken en bemiddelingsvaardigheden op zowel jongeren als volwassenen.
 • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen functioneren met een sterk gevoel voor eigen verantwoordelijkheid;
 • Vaardig in snel schakelen tussen, en communiceren met, diverse doelgroepen.
 • Bereidheid om in de vroege avond te werken (vanwege de bezoeken aan de instellingen)
 • Beschikking over een rijbewijs en auto is noodzakelijk gezien de groepsbezoeken.

Voor een volledige beschrijving en resultaatgebieden voor deze functie verwijzen we naar het profiel van de vertrouwenspersoon.

Ons aanbod

Werken bij Jeugdstem betekent werken bij een sociaal betrokken, informele organisatie die continue inspeelt op de ontwikkelingen omtrent jeugdzorg. Je krijgt de kans het verschil te maken voor de jeugdigen en  (pleeg) ouders, door hen een stem te geven. Ons motto is dan ook: Laat je horen!

Je volgt een intern trainingsprogramma om je nieuwe rol goed eigen te maken.

 • CAO Jeugdzorg, inschaling in schaal 9: min. € 2.817,- en max. €4.208,- bruto op basis van op fulltime basis per maand.
 • In eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging naar een vaste aanstelling.
 • Eindejaarsuitkering van 8,3% en vakantiegeld van 8% per jaar.
 • Tegemoetkoming reiskosten woon/werkverkeer en vergoeding van dienstreizen.
 • Indiensttreding onder voorwaarde van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG).
 • Overige arbeidsvoorwaarden: zie CAO Jeugdzorg.
 • Je krijgt de beschikking over een laptop en telefoon.
 • Naast een persoonlijk opleidingsbudget krijg je ook onbeperkt toegang tot het online-learning platform GoodHabitz.

Sollicitatieprocedure

Interesse in deze vacature? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou! Stuur je motivatiebrief en je CV naar: sollicitatie@jeugdstem.nl

 • Informatie over de vacature en de functie-eisen kun je inwinnen bij onze teammanagers Michael Johnen, 06-25644904, en Yvonne van Adrichem, 06-25644922.
 • Een meeloopdagdeel kan onderdeel uitmaken van de procedure.
 • Indiensttreding is onder voorwaarde van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • CV’s zonder motivatiebrief worden niet in behandeling genomen. We zijn namelijk heel nieuwsgierig naar de reden waarom jij vindt dat deze functie goed bij je past.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.