Vertrouwenspersoon jeugdzorg 'Centrale Telefoondienst'

  • Voor 24 – 36 uur per week
  • Startdatum: zo snel mogelijk
  • Standplaatsen: in deze functie (op landelijk niveau) werk je vanuit huis/hybride.

We zoeken vertrouwenspersonen voor ons landelijk team Centrale Telefoondienst (afgekort CT) voor 24 tot 36 uur per week voor het vertrouwenswerk jeugdzorg. Bij de CT ligt je focus op één van onze 6 kerntaken: informatie en advies aan cliënten. Overwegend ondersteun je volwassenen: (pleeg)ouders van kinderen en jongeren in de jeugdzorg. Af en toe help je ook jongeren. In de telefonische adviesdienst heb je regelmatig contact met collega’s die met jou de dienst draaien. Jullie helpen elkaar en zoeken samen naar antwoorden als die niet direct voorhanden zijn. Als vertrouwenspersoon zet je de belangen van de cliënten voorop, je luistert en geeft hen een stem. Elke cliënt heeft een eigen verhaal. Zo vraagt elke klacht, vraag of probleem over de jeugdzorg een eigen oplossing.

Over Jeugdstem

De missie van Jeugdstem is dat kinderen en (pleeg)ouders met vertrouwen verder kunnen in de jeugdzorg. Elk verhaal van een kind, jongere of (pleeg)ouder is uniek. Elk verhaal van een kind, jongere of (pleeg)ouder is uniek. Elke klacht, vraag of probleem over jeugdzorg vraagt dan ook om een andere oplossing. Dit doen we door het verstrekken van informatie en advies, (klacht)ondersteuning, signalering en voorlichting. Met onze expertise en inzet dragen wij bij aan een voortdurende kwaliteitsverbetering van de jeugdzorg. Vanuit onze onafhankelijke rol welke is vastgelegd in de Jeugdwet, zetten we de belangen van de cliënten voorop, luisteren we naar hen en geven we de cliënten een stem.

Wat kom je zoal tegen tijdens de  centrale telefoondienst?

Je hebt telefonische gesprekken met cliënten uit het hele land met uiteenlopende vragen. Zo heeft een vader vragen over een kinderbeschermingsmaatregel waar zijn kinderen mee te maken krijgen. Hij wil weten hoe het onderliggende rapport tot stand is gekomen, heeft hij recht op inzage? Hij is het ook niet eens met de inhoud: wat kan hij hieraan doen? Met de informatie die jij geeft, kan de vader zelf weer verder in het traject.

Daarna spreek je een moeder van een vijfjarig jongetje dat onder toezicht is gesteld van de jeugdbescherming. De moeder is niet tevreden en het is haar niet helder wat er allemaal gebeurt in het hulpverleningstraject. Wat wordt er van haar verwacht? Ze wil dit aankaarten bij de jeugdbescherming maar weet niet hoe, en wil dit ook niet alleen doen. Je spreekt met haar af dat ze hulp krijgt van een vertrouwenspersoon. Je zorgt dat een collega uit de regio contact met haar opneemt om hiermee aan de slag te gaan.




Wie zoeken wij?  

Je weet makkelijk contact te leggen met onze doelgroep. Je kunt goed solistisch werken maar je bent ook een betrokken teamlid die een actieve bijdrage levert aan zowel inhoudelijke teamzaken als casuïstiek en intervisie. De functie eisen zijn als volgt:

  • Een relevante afgeronde Hbo-opleiding, zoals bijvoorbeeld MWD, Rechten, SPH, SJD, psychologie, pedagogiek, of een vergelijkbare opleiding.
  • Werkervaring in de jeugdzorg en/of kennis van wet- en regelgeving binnen de jeugdhulp (of: jeugdzorg?) en/of klachtenprocedures is een pré.
  • Uitstekende gespreksvaardigheden en het kunnen toepassen van gesprekstechnieken en bemiddelingsvaardigheden op zowel jongeren als volwassenen.
  • Schriftelijke vaardigheden voor onder meer het formuleren van klachten en signalen.
  • Je hebt affiniteit met digitaal werken en je bent digitaal vaardig.
  • Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen functioneren met een sterk gevoel voor eigen verantwoordelijkheid.
  • Vaardig in snel schakelen tussen, en communiceren met, diverse doelgroepen.

Als ‘vertrouwenspersoon centrale telefoondienst’ focus je je op één van onze kerntaken, namelijk ‘informatie en advies’ en werk je samen met de vertrouwenspersonen in  het hele land die andere kerntaken uitvoeren.

Ons aanbod

Werken bij Jeugdstem betekent werken bij een sociaal betrokken, informele organisatie die continue inspeelt op de ontwikkelingen omtrent jeugdzorg. Je krijgt de kans het verschil te maken voor de jeugdigen en (pleeg) ouders, door hen een stem te geven. Ons motto is dan ook: Laat je horen. Je volgt een intern trainingsprogramma om je nieuwe rol goed eigen te maken.

  • CAO Jeugdzorg, inschaling in schaal 9: min. € 2.817,- en max. €4.208,- bruto op basis van op fulltime basis per maand.
  • In eerste instantie een tijdelijk dienstverband voor de duur van 1 jaar met de mogelijkheid tot verlenging naar een vaste aanstelling.
  • Eindejaarsuitkering van 8,3% en vakantiegeld van 8% per jaar.
  • Tegemoetkoming reiskosten woon/werkverkeer en vergoeding van dienstreizen.
  • Overige arbeidsvoorwaarden: zie CAO Jeugdzorg: https://www.jeugdzorg-werkt.nl/cao-jeugdzorg-2021-2023
  • Je krijgt de beschikking over een laptop en telefoon.
  • Naast een persoonlijk opleidingsbudget krijg je ook onbeperkt toegang tot het online-learning platform GoodHabitz.

Sollicitatieprocedure

Interesse in deze vacature? Dan zijn wij nieuwsgierig naar jou! Stuur je motivatiebrief en je CV naar: sollicitatie@jeugdstem.nl.

  • Meer informatie over de vacature en de functie-eisen kun je inwinnen bij onze teammanager Yvonne van Adrichem, 06-25644922.
  • Een meeloopdagdeel kan onderdeel uitmaken van de procedure.
  • Indiensttreding is onder voorwaarde van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • CV’s zonder motivatiebrief worden niet in behandeling genomen. We zijn namelijk heel nieuwsgierig naar de reden waarom jij vindt dat deze functie goed bij je past.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.