Over Jeugdstem

Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg.

Het is onze missie om de stem van kinderen, jongeren, ouders en pleegouders duidelijk te laten doorklinken in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning.

Meer over ons 

Onze kerntaken

De vertrouwenspersoon is er om je te helpen. Bijvoorbeeld wanneer er dingen in de hulpverlening niet goed lopen, als je iets niet begrijpt of als je wil dat er iets verandert. Wij geven je uitleg over je rechtspositie in de jeugdzorg, adviseren je over de te nemen stappen en geven je praktische hulp.

Alle jongeren die in een instelling verblijven, worden bezocht volgens een vaste frequentie (bijvoorbeeld een keer per maand) door een vaste vertrouwenspersoon. Door vaak op groepen te zijn, creëren we een vertrouwensband. We vragen hoe het met de jongeren gaat en of zij hulp nodig hebben of vragen hebben over hun rechtspositie. Jongeren krijgen de ruimte om ons vragen te stellen en hun problemen en klachten te bespreken. Wat in vertrouwen met ons wordt besproken, blijft vertrouwelijk.

We bieden individuele klachtondersteuning. We beginnen altijd met een startgesprek over de klachten, de verwachtingen, de mogelijkheden en de beperkingen van onze ondersteuning. Wij kunnen helpen met het opstellen van (klacht)brieven of e-mails, het voeren van klachtgesprekken met medewerkers, leidinggevenden, de procedure richting de klachtcommissie en een bezwaar- en beroepsprocedure. Daarnaast bieden we individuele klachtondersteuning in verband met het tuchtrecht. Ook ondersteunen we kinderen en jongeren bij aangifte doen van geweldsincidenten in de jeugdzorg.

Onze vertrouwenspersonen zijn toegankelijk en snel te bereiken. We zijn op werkdagen dagelijks op kantoortijden bereikbaar per telefoon, e-mail, via de vraag-, klacht- en contactformulieren op de website.  In de middag- en avonduren zijn we bereikbaar via online chat. En we komen volgens een vaste regelmaat langs op de groepen en in de gezinshuizen waar kinderen en jongeren verblijven.

We geven voorlichting over het vertrouwenswerk aan groepen jongeren, cliëntenraden, jongerenraden en jeugdzorgprofessionals. Daarnaast geven we informatie over het klachtrecht en de rechtspositie van jongeren en (pleeg)ouders die te maken hebben met jeugdzorg.

Vacatures

Bij Jeugdstem werken momenteel zo’n 100 vertrouwenspersonen, verspreid over kantoren in Amsterdam, Deventer, Berkel en Rodenrijs, Sittard en Utrecht. Geen dag is bij ons hetzelfde. Soms werk je op kantoor, soms werk je thuis en wekelijks ga je op bezoek bij kinderen en jongeren die te maken hebben met jeugdzorg.

Bekijk alle openstaande vacatures: 
Naar de vacatures 

Nieuws

2 november 2023

Campagne 'Voel jij je niet veilig in de jeugdzorg?'

Een op de drie jongeren die met de jeugdzorg te maken heeft, voelt zich onveilig. Terwijl iedereen het recht heeft om veilig op te groeien. Bij Jeugdstem zien en horen we maandelijks dat kinderen en jongeren, maar ook hun ouders zich niet altijd veilig voelen in de jeugdzorg. Daarom zijn we op 1 november een campagne gestart.

Professionals

1 november 2023

Jeugdstem-campagne stelt onveiligheid in de jeugdzorg aan de kaak

Ruim een derde van de jongeren die te maken heeft met jeugdzorg voelt zich niet veilig in de jeugdzorg. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Het onderzoek is in 2022 uitgevoerd in opdracht van Jeugdstem, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg.

Klacht over Jeugdstem

Laat ook dan van je horen. 

Wie niet tevreden is over ons, mag dat laten weten. Wij vinden het belangrijk om te horen wat er niet goed ging en wat we daaraan kunnen doen.  We gaan graag in gesprek om te kijken wat we eraan kunnen doen. Van professionals horen we ook graag wat er beter kan. Onze klachtenregeling geldt echter niet voor hen.

Meer informatie

Meer weten over Jeugdstem? 

Neem contact met ons op. Dat kan via ons gratis telefoonnummer, of via onze chat. Maar je kunt ons ook een berichtje sturen. 
Laat je horen