Campagnes

In 2023 lanceren wij drie grote campagnes: “Voel jij je gehoord in de jeugdzorg”, “Ken jij je rechten in de jeugdzorg” en de laatste campagne ‘”Voel jij je veilig in de jeugdzorg”. De laatste campagne wordt in oktober gelanceerd. Middels onze campagnes willen kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders oproepen om van zich te laten horen. Op deze pagina vind je de campagnes van 2023. 

Campagne 1: Wordt er niet naar je geluisterd in de jeugdzorg? 

Heb jij het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd in de jeugdzorg? Je bent zeker niet de enige. Drie van de tien jongeren vinden dat ze niet worden gehoord. Gelukkig kun je er samen met ons iets aan doen. Daarom is onze oproep aan jou: Laat je horen. En neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen. Dan kun je samen kijken wat het probleem is, waarom er niet naar je wordt geluisterd en wat je eraan kan doen.
 

Je kan met allerlei vragen zitten, bijvoorbeeld: ‘Waarom wordt mijn telefoon afgepakt?’ ‘Waarom mag ik mijn moeder niet meer zien?’ ‘Waarom mag ik niet meer thuis wonen?’ Het zijn voor jou belangrijke dingen, dus wil je een antwoord. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem kunnen je helpen.

Wil je meteen in contact komen met een vertrouwenspersoon? Klik op de button hieronder. 

Contact 

Twan

Twan heeft zes jaar ervaring met jeugdzorg. Hij is enthousiast over wat een vertrouwenspersoon kan doen. “Als je er met de groepsleiding niet uitkomt, dan is een vertrouwenspersoon eigenlijk een volgende stap. Ik zag een vertrouwenspersoon als een soort mini-advocaat. Iemand die echt voor je opkomt en er écht voor je staat.”

Caitlin

Caitlin heeft al haar leven met jeugdzorg te maken. Ze doet mee aan de campagne van Jeugdstem, omdat zij een stem wil zijn voor andere jongeren en jongeren wil motiveren om met vertrouwenspersonen te gaan praten. “Weet je, ik had dat ook niet. Ik had ook geen vertrouwen in niemand, oprecht in niemand.”

James 

James heeft al heel wat jaren met jeugdzorg te maken. Al op jonge leeftijd verbleef hij in een pleeggezin. "Ik doe mee aan de campagne, omdat ik verandering wil brengen in de jeugdzorg. Gebruik je recht om te praten met een vertrouwenspersoon en leg hem of haar uit hoe je je voelt." 

Hannie

Hannie heeft samen met haar zoon al 10 jaar met jeugdzorg te maken. Ze vertelt in de campagne hoe machteloos ze zich voelde en hoe een vertrouwenspersoon van Jeugdstem haar heeft ondersteund. "Zodra je jezelf als ouder niet serieus genomen voelt, ga alsjeblieft in contact met een vertrouwenspersoon en laat je helpen."

Het onderzoek achter de campagne 'Laat je horen' 

Bij Jeugdstem wisten we al dat heel wat jongeren zich niet gehoord voelen in de jeugdzorg. Om nog beter in de kaart te brengen hoe groot het probleem is, hebben we het verder laten onderzoeken. Wat blijkt? Ruim een derde van de jongeren die te maken heeft met jeugdzorg zegt dat er niet naar ze wordt geluisterd. Zij voelen zich daardoor niet gehoord en ervaren een gevoel van machteloosheid, onbegrip, onduidelijkheid en eenzaamheid. Het onderzoek is in 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau Steda onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. In totaal deden 133 kinderen en jongeren mee aan het onderzoek.  

 

 

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen. Maak gebruik van dat recht en neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen.

 

 

 

 

Campagne 2: Ken jij je rechten in de jeugdzorg? 

Een op de drie jongeren die met jeugdzorg te maken heeft, weet niet wat zijn of haar rechten zijn. Weet jij het ook niet? Bekijk de filmpjes en lees de persoonlijke verhalen van Jayjay, Nabil en Kiara. En ontdek wat je rechten zijn.

Als het om hun rechten gaat, hebben kinderen en jongeren allerlei vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wie mag er allemaal in mijn dossier kijken?’ ‘Mag iemand zomaar mijn telefoon afpakken?’ ‘Waarom mag ik eigenlijk niet meer thuis wonen?’ Allemaal belangrijke dingen om te weten. Praat er daarom over met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Kom op voor jezelf, laat je horen.

Ken je rechten-boekje
Als je op een open groep verblijft, hebben we een handig boekje voor je. Het heet Ken je rechten. In dat boekje staat precies wat er wel en wat er niet mag. Je kunt er digitaal doorheen bladeren. Lees je iets wat je niet helemaal begrijpt? Of roept het vragen op? Bespreek dit met een vertrouwenspersoon.

Download 'Ken je rechten' 

Jay Jay (16) ‘Veel jongeren
weten echt niet hoe het zit'

Jay Jay (16): “Vanaf mijn dertiende heb ik met gesloten jeugdzorg te maken. Dat is nu zo’n drie jaar. Ik wist totaal niet wat mijn rechten waren. Geen idee. Het is belangrijk dat je als jongere wel weet wat je rechten zijn, zodat ze bij een zorginstelling niet zomaar kunnen zeggen: je moet dit doen, je moet dat doen, je moet je telefoon inleveren, je mag je post niet bekijken. Want dat zijn allemaal dingen die ze helemaal niet zomaar mogen doen.”

Lees verder 

Nabil (15) ‘Als je denkt dat iets
niet klopt, moet je gaan praten’

“Ik heb nu ongeveer vijf jaar met jeugdzorg te maken. In het begin wist ik helemaal niet wat mijn rechten waren. Dat is pas veel later gekomen. Als je nog zo jong bent, denk je er niet zo over na, over wat je rechten zijn. En bij zo’n instelling vertellen ze je het ook niet.”
Lees verder 

‘Eindelijk hadden we het gevoel dat we werden gehoord’

Claudia (49) en Jerrie (47) zijn lange tijd pleegouder. “Op een bepaald moment kregen wij hier een pleegkindje. Dat ging heel goed en ook met de biologische moeder werd het contact langzaamaan steeds beter. Op een gegeven moment kwam de pleegzorginstelling, tijdens een telefoongesprek, met extra eisen." 
Lees verder 

Kiara (18) 'Ik heb veel geluk gehad' 

“Ik heb al heel lang met jeugdzorg te maken, sinds mij tweede jaar. Ik ben eerst zes weken bij een pleeggezin geweest, toen een jaar en daarna ben ik in het gezin gekomen waar ik nu nog steeds ben. Als ik dat vergelijk met veel andere pleegkinderen, dan denk ik wel dat ik veel geluk heb gehad.”
Lees verder 

Kinderrechter Marjolein 'Laat je horen'

Een kinderrechter is een speciale rechter die uitspraken doet over zaken die met kinderen en jongeren te maken hebben. Maar weet jij wat een kinderrechter allemaal doet? En wat een kinderrechter voor jou kan betekenen? We stelden kinderrechter Marjolein tien moeilijke vragen. 
Bekijk hier de video 

Het onderzoek achter de campagne 'Ken je rechten' 

Bij Jeugdstem wisten we al dat heel veel jongeren hun rechten niet kennen. Om nog beter in de kaart te brengen hoe groot het probleem werkelijk is, hebben we het daarom verder laten onderzoeken. En wat blijkt? Ruim een derde (!) van de jongeren, die te maken heeft met jeugdzorg, zegt dat ze hun rechten niet kennen.

Het onafhankelijke onderzoek, onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar, is in 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau Steda. In totaal deden 133 kinderen en jongeren mee aan het onderzoek. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over wie in hun dossier mag kijken, of een mobieltje afgepakt mag worden en of er bijvoorbeeld camera's opgehangen mogen worden.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren over dit soort dingen worden geïnformeerd door een jeugdinstelling op het moment dat zij te maken krijgen met jeugdzorg. Maar dat gebeurt dus nog te weinig. Onze vertrouwenspersonen kunnen je alles uitleggen over jouw rechtspositie als kind, jongere of als (pleeg)ouder.

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen. Maak gebruik van dat recht en neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen.

 

 

 

Contact over de campagnes

Heb je een (pers)vraag? Wil je meer achtergrondinformatie? Of wil je aandacht besteden aan de campagne? 
Neem contact op