Hallo, wij zijn Jeugdstem 

Jeugdstem is de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Het is onze missie om de stem van kinderen, jongeren, ouders en pleegouders duidelijk te laten doorklinken in de jeugdzorg. Iedereen die te maken heeft met jeugdzorg en daar vragen over heeft, kan bij ons terecht. Voor informatie, advies of ondersteuning.

De vertrouwenspersonen van Jeugdstem weten alles over de Jeugdwet en de rechtspositie van kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders. Zij luisteren, denken in oplossingen, en geven je advies over welke stappen je het beste kunt zetten. En ze bieden je ondersteuning wanneer je een klacht wilt indienen.
 

We zijn onafhankelijk 

Jeugdstem is volledig onafhankelijk. Dat betekent dat we niet werken in opdracht van organisaties of instellingen. Wij kijken alleen naar het belang van kinderen en jongeren.

Ook goed om te weten: het werk van een vertrouwenspersoon kost je niets, het is altijd gratis.

Jeugdstem voert het onafhankelijke vertrouwenswerk uit dat onder de Jeugdwet valt. Dat klinkt formeel, maar waar het op neerkomt is dat we ons werk doen in opdracht van het ministerie van VWS.

Onze vertrouwenspersonen werken door heel Nederland. Dat betekent dat je ze overal kunt tegenkomen, van Leeuwarden tot Maastricht en van Amsterdam tot Enschede.

De vertrouwenspersoon 

Een vertrouwenspersoon heeft contact met kinderen, jongeren, ouders, pleegouders en verzorgers die advies vragen of een klacht hebben over de jeugdzorg. Je kunt met haar of hem alles rustig bespreken en kijken wat de beste oplossing voor jou is.

Daarnaast kan een vertrouwenspersoon je heel goed uitleggen hoe de jeugdzorg precies werkt, al je vragen beantwoorden en je informatie geven over wat je rechten en mogelijkheden zijn. Soms is dat alleen al genoeg om ongerustheid of onvrede te voorkomen, maar niet altijd.

Lees meer over de vertrouwenspersoon 

Ervaringsverhalen

‘Betrek ouders bij belangrijke beslissingen’

Vertrouwenspersoon Michelle Wolthers vertelt hoe zij kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders verder helpt in de jeugdzorg. Ons doel is om jou zo goed mogelijk te helpen in de jeugdzorg. Lees in mijn verhaal meer over hoe ik dat als vertrouwenspersoon kan doen.

Verder lezen

Ik heb nog zoveel vragen

Tessa (19 jaar) chat met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Ze zit ergens mee en weet niet zo goed wat ze met haar gevoelens aan moet. ‘Kan de vertrouwenspersoon iets voor mij betekenen? Kan ik mijn verhaal wel kwijt en blijft het ook veilig en geheim?’, vraagt Tessa zich af.

Verder lezen

De pijnlijke casus van Evory

Evory (34) is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Vijf jaar geleden raakte het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) betrokken bij een traject voor haar jongste kind.

Verder lezen