Jongeren

We zijn er voor jou
Heb jij te maken met de jeugdzorg? Dan is het goed om te weten dat je altijd veilig kunt praten met een van onze vertrouwenspersonen. Maar wat doet een vertrouwenspersoon precies? We leggen het kort aan je uit.
Wat is een vertrouwenspersoon?
Een vertrouwenspersoon is iemand waarmee kinderen, jongeren, ouders of pleegouders in vertrouwen iets kunnen bespreken. Dus zonder dat een ander te horen krijgt wat er is besproken.

We kennen je rechten in de jeugdzorg
Een vertrouwenspersoon kan informatie geven over hoe de jeugdzorg in elkaar zit, wat je kunt verwachten, wat je rechten zijn, hoe je een gesprek op gang kunt brengen als iets je dwarszit, en hoe je een klacht kunt indienen. Daar weten wij alles vanaf.
En, wat nog meer?
- We luisteren naar je (je kunt ons écht alles vragen of vertellen)
- We zoeken samen naar een oplossing voor jouw probleem of klacht
- We helpen je bij het schrijven van een klachtbrief
- We gaan mee naar gesprekken die over jouw probleem of klacht gaan

Ik heb geleerd van de vertrouwenspersoon dat het goed is om dingen die je dwarszitten te bespreken. Het is zelfs je recht! En dat je dit op een goede manier kan vertellen, zonder bot over te komen.
Tessa (17 jaar)
We komen bij je langs

De vertrouwenspersoon komt langs op plekken waar kinderen en jongeren verblijven die te maken hebben met jeugdzorg. Hieronder zie je wanneer hoe vaak we bij jou langskomen. Heb je ons een tijdje niet gezien? Neem dan direct contact op met een vertrouwenspersoon.
- Open jeugdzorg: 1 keer per 2 weken
- Gesloten jeugdzorg: 1 keer per week
- Gezinshuis: 4 keer per jaar
Heb je ons nét gemist?
Neem contact met ons op
Voor pleegkinderen

Verblijf je in een pleeggezin? Ook dan kun je al je vragen, problemen of klachten altijd bespreken met een vertrouwenspersoon. Dit kan echt van alles zijn. Een vraag of klacht kan bijvoorbeeld gaan over je gezinsvoogd, je pleegouder(s), of over andere jeugdhulpverleners. De vertrouwenspersoon luistert naar je en denkt met je mee. Je kunt ook met de vertrouwenspersoon praten als je iets (nog) niet aan je pleegouder(s) durft te vertellen. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem komen niet bij jou op bezoek. Maar jij kunt ons wel op ieder moment een vraag stellen. Bijvoorbeeld via de chat of via het gratis telefoonnummer. Je mag ons ook een berichtje sturen.
Veelgestelde vragen van jongeren
Je kunt je verhaal in vertrouwen vertellen aan de vertrouwenspersoon. Dat betekent dat hij of zij niet alles zomaar doorvertelt aan de instelling of aan anderen. Maar als je iets vertelt dat gevaarlijk is voor jou of voor anderen, dan is de vertrouwenspersoon verplicht om daar iets mee te doen. De veiligheid staat voorop. De vertrouwenspersoon zal dan samen met jou kijken aan wie jullie het best samen kunnen vertellen. Dit kan aan je mentor zijn, of aan je gezinsvoogd. Als jij dat niet wilt, dan zal de vertrouwenspersoon het zonder jou aan iemand vertellen. De vertrouwenspersoon bespreekt wel altijd eerst met jou met wie hij gaat praten en wat hij precies moet vertellen.
Nee. Je mag over elk onderwerp met de vertrouwenspersoon praten. Je mag vertellen wat je vandaag hebt meegemaakt op school, je mag je zorgen over iets met de vertrouwenspersoon delen, je mag vertellen waar je verdrietig of boos over bent, of als je iets anders kwijt wilt.De vertrouwenspersoon zal altijd naar je luisteren. Wel is het zo dat de vertrouwenspersoon er speciaal is voor zaken die met jeugdhulp te maken hebben. Vragen, problemen of klachten met en over de jeugdzorg, daar kan de vertrouwenspersoon je verder mee helpen!
Nee. De vertrouwenspersoon weet alleen van jou wat jij aan hem of haar hebt verteld. Jij mag zelf bepalen óf je iets aan de vertrouwenspersoon vertelt en wát je dan precies vertelt. De vertrouwenspersoon spreekt ook niet vooraf met de groepsleiding, of met je gezinsvoogd of hulpverlener.
Ervaringsverhalen

‘Betrek ouders bij belangrijke beslissingen’
Vertrouwenspersoon Michelle Wolthers vertelt hoe zij kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders verder helpt in de jeugdzorg. Ons doel is om jou zo goed mogelijk te helpen in de jeugdzorg. Lees in mijn verhaal meer over hoe ik dat als vertrouwenspersoon kan doen.
Verder lezen
Ik heb nog zoveel vragen
Tessa (19 jaar) chat met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Ze zit ergens mee en weet niet zo goed wat ze met haar gevoelens aan moet. ‘Kan de vertrouwenspersoon iets voor mij betekenen? Kan ik mijn verhaal wel kwijt en blijft het ook veilig en geheim?’, vraagt Tessa zich af.
Verder lezen
De pijnlijke casus van Evory
Evory (34) is een alleenstaande moeder met drie kinderen. Vijf jaar geleden raakte het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) betrokken bij een traject voor haar jongste kind.
Verder lezen