Benito (22): ‘Heb vertrouwen in een vertrouwenspersoon’

“Mijn beide ouders konden niet voor mij zorgen. Van mijn tweede tot mijn achttiende jaar heb ik daardoor met jeugdzorg te maken gehad. Eerst werd ik kort in een crisisgezin geplaatst, daarna bij een pleegzin.”

Geestelijke mishandeling en verwaarlozing
“Het eerste contact met Jeugdstem was in 2019, via de chatfunctie van website. We hebben het toen gehad over wat ik heb meegemaakt. Ze gaven meteen aan dat ze konden helpen. Uiteindelijk heb ik in 2021, anderhalf jaar na het eerste contact met Jeugdstem, een formele klacht ingediend tegen mijn pleegmoeder. Het was een tuchtzaak bij het college van toezicht van het Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). De belangrijkste klacht van mij ging over geestelijke mishandeling en verwaarlozing. Gaandeweg merkte ik dat mijn procedure heel lang ging duren. Als ik dat van tevoren had geweten, weet ik niet of ik eraan was begonnen.”

“Jeugdstem heeft me al die tijd ondersteund en ontlast.” 

Ondersteund en ontlast
“Jeugdstem heeft me al die tijd ondersteund en ontlast. Ze gaven veel informatie. In de procedure hoefde ik zelf niet heel veel te doen. Tijdens de mondelinge behandeling was er ook altijd een vertrouwenspersoon van Jeugdstem bij. Die steun voelde ik ook door de gesprekken die we hadden. Over hoe ik me voelde, hoe het met mij ging.”

Uitspraak
“In mei van dit jaar, dus bijna twee jaar nadat ik de procedure begon, kwam eindelijk definitieve uitspraak. Ik werd in het gelijk gesteld. Het heeft mij geholpen om verder te komen. En ik hoop dat ik door de uitspraak in mijn zaak andere jongeren kan behoeden voor wat ik mee heb moeten maken.”

Mijn advies
“Mijn advies aan andere jongeren is: als je een procedure begint, let dan goed op jezelf. Geef jezelf ruimte. Laat je niet afschrikken en niet ontmoedigen. Vertrouw op de expertise van Jeugdstem en heb vertrouwen in een vertrouwenspersoon.”

Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten? 
Neem contact op Terug naar de campagne