Ken jij je rechten in de jeugdzorg? 

Een op de drie jongeren die met jeugdzorg te maken heeft, weet niet wat zijn of haar rechten zijn. Weet jij het ook niet? Bekijk de filmpjes en lees de persoonlijke verhalen van Jayjay, Nabil en Kiara. En ontdek wat je rechten zijn.

Als het om hun rechten gaat, hebben kinderen en jongeren allerlei vragen. Bijvoorbeeld: ‘Wie mag er allemaal in mijn dossier kijken?’ ‘Mag iemand zomaar mijn telefoon afpakken?’ ‘Waarom mag ik eigenlijk niet meer thuis wonen?’ Allemaal belangrijke dingen om te weten. Praat er daarom over met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Kom op voor jezelf, laat je horen.

 

Ken je rechten-boekje
Als je op een open groep verblijft, hebben we een handig boekje voor je. Het heet Ken je rechten. In dat boekje staat precies wat er wel en wat er niet mag. Je kunt er digitaal doorheen bladeren. Lees je iets wat je niet helemaal begrijpt? Of roept het vragen op? Bespreek dit met een vertrouwenspersoon.Download hier Ken je rechten 

Jay Jay (16) ‘Veel jongeren
weten echt niet hoe het zit'

Jay Jay (16): “Vanaf mijn dertiende heb ik met gesloten jeugdzorg te maken. Dat is nu zo’n drie jaar. Ik wist totaal niet wat mijn rechten waren. Geen idee. Het is belangrijk dat je als jongere wel weet wat je rechten zijn, zodat ze bij een zorginstelling niet zomaar kunnen zeggen: je moet dit doen, je moet dat doen, je moet je telefoon inleveren, je mag je post niet bekijken. Want dat zijn allemaal dingen die ze helemaal niet zomaar mogen doen.”

Lees verder 

Nabil (15) ‘Als je denkt dat iets
niet klopt, moet je gaan praten’

“Ik heb nu ongeveer vijf jaar met jeugdzorg te maken. In het begin wist ik helemaal niet wat mijn rechten waren. Dat is pas veel later gekomen. Als je nog zo jong bent, denk je er niet zo over na, over wat je rechten zijn. En bij zo’n instelling vertellen ze je het ook niet.”
Lees verder 

‘Eindelijk hadden we het gevoel dat we werden gehoord’

Claudia (49) en Jerrie (47) zijn lange tijd pleegouder. “Op een bepaald moment kregen wij hier een pleegkindje. Dat ging heel goed en ook met de biologische moeder werd het contact langzaamaan steeds beter. Op een gegeven moment kwam de pleegzorginstelling, tijdens een telefoongesprek, met extra eisen." 
Lees verder 

Kiara (18) 'Ik heb veel geluk gehad' 

“Ik heb al heel lang met jeugdzorg te maken, sinds mij tweede jaar. Ik ben eerst zes weken bij een pleeggezin geweest, toen een jaar en daarna ben ik in het gezin gekomen waar ik nu nog steeds ben. Als ik dat vergelijk met veel andere pleegkinderen, dan denk ik wel dat ik veel geluk heb gehad.”
Lees verder 

Kinderrechter Marjolein 'Laat je horen'

Een kinderrechter is een speciale rechter die uitspraken doet over zaken die met kinderen en jongeren te maken hebben. Maar weet jij wat een kinderrechter allemaal doet? En wat een kinderrechter voor jou kan betekenen? We stelden kinderrechter Marjolein tien moeilijke vragen. 
Bekijk hier de video 

Het onderzoek achter de campagne 'Ken je rechten' 

Bij Jeugdstem wisten we al dat heel veel jongeren hun rechten niet kennen. Om nog beter in de kaart te brengen hoe groot het probleem werkelijk is, hebben we het daarom verder laten onderzoeken. En wat blijkt? Ruim een derde (!) van de jongeren, die te maken heeft met jeugdzorg, zegt dat ze hun rechten niet kennen.

Het onafhankelijke onderzoek, onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar, is in 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau Steda. In totaal deden 133 kinderen en jongeren mee aan het onderzoek. Ze hebben bijvoorbeeld vragen over wie in hun dossier mag kijken, of een mobieltje afgepakt mag worden en of er bijvoorbeeld camera's opgehangen mogen worden.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren over dit soort dingen worden geïnformeerd door een jeugdinstelling op het moment dat zij te maken krijgen met jeugdzorg. Maar dat gebeurt dus nog te weinig. Onze vertrouwenspersonen kunnen je alles uitleggen over jouw rechtspositie als kind, jongere of als (pleeg)ouder.

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen. Maak gebruik van dat recht en neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen.

 

 

 

Contact over de campagne

Heb je een (pers)vraag? Wil je meer achtergrondinformatie? Of wil je aandacht besteden aan de campagne? 
Neem contact op

Bekijk de vorige campagne  
Laat je horen