Wordt er niet naar je geluisterd
in de jeugdzorg? 

Heb jij het gevoel dat er niet naar je wordt geluisterd in de jeugdzorg? Je bent zeker niet de enige. Drie van de tien jongeren vinden dat ze niet worden gehoord. Gelukkig kun je er samen met ons iets aan doen. Daarom is onze oproep aan jou: Laat je horen. En neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen. Dan kun je samen kijken wat het probleem is, waarom er niet naar je wordt geluisterd en wat je eraan kan doen.
 

Je kan met allerlei vragen zitten, bijvoorbeeld: ‘Waarom wordt mijn telefoon afgepakt?’ ‘Waarom mag ik mijn moeder niet meer zien?’ ‘Waarom mag ik niet meer thuis wonen?’ Het zijn voor jou belangrijke dingen, dus wil je een antwoord. De vertrouwenspersonen van Jeugdstem kunnen je helpen.

Wil je meteen in contact komen met een vertrouwenspersoon? Klik op de button hieronder. 

Contact 

Twan

Twan heeft zes jaar ervaring met jeugdzorg. Hij is enthousiast over wat een vertrouwenspersoon kan doen. “Als je er met de groepsleiding niet uitkomt, dan is een vertrouwenspersoon eigenlijk een volgende stap. Ik zag een vertrouwenspersoon als een soort mini-advocaat. Iemand die echt voor je opkomt en er écht voor je staat.”

Caitlin

Caitlin heeft al haar leven met jeugdzorg te maken. Ze doet mee aan de campagne van Jeugdstem, omdat zij een stem wil zijn voor andere jongeren en jongeren wil motiveren om met vertrouwenspersonen te gaan praten. “Weet je, ik had dat ook niet. Ik had ook geen vertrouwen in niemand, oprecht in niemand.”

James 

James heeft al heel wat jaren met jeugdzorg te maken. Al op jonge leeftijd verbleef hij in een pleeggezin. "Ik doe mee aan de campagne, omdat ik verandering wil brengen in de jeugdzorg. Gebruik je recht om te praten met een vertrouwenspersoon en leg hem of haar uit hoe je je voelt." 

Hannie

Hannie heeft samen met haar zoon al 10 jaar met jeugdzorg te maken. Ze vertelt in de campagne hoe machteloos ze zich voelde en hoe een vertrouwenspersoon van Jeugdstem haar heeft ondersteund. "Zodra je jezelf als ouder niet serieus genomen voelt, ga alsjeblieft in contact met een vertrouwenspersoon en laat je helpen."

Het onderzoek achter de campagne 'Laat je horen' 

Bij Jeugdstem wisten we al dat heel wat jongeren zich niet gehoord voelen in de jeugdzorg. Om nog beter in de kaart te brengen hoe groot het probleem is, hebben we het verder laten onderzoeken. Wat blijkt? Ruim een derde van de jongeren die te maken heeft met jeugdzorg zegt dat er niet naar ze wordt geluisterd. Zij voelen zich daardoor niet gehoord en ervaren een gevoel van machteloosheid, onbegrip, onduidelijkheid en eenzaamheid. Het onderzoek is in 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau Steda onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. In totaal deden 133 kinderen en jongeren mee aan het onderzoek.  

 

 

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen. Maak gebruik van dat recht en neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen.

 

 

 

 

Contact over de campagne

Heb je een (pers)vraag? Wil je meer achtergrondinformatie? Of wil je aandacht besteden aan de campagne? 
Neem contact op