Voel jij je niet veilig in de jeugdzorg?  

Een op de drie jongeren die met jeugdzorg te maken heeft, voelt zich onveilig. Heb jij dat ook wel eens gevoeld? Je ben niet alleen. Bekijk de filmpjes en lees de persoonlijke verhalen van Benito, Anouk, Moraya en Miranda. En lees wat je kunt doen als je je onveilig voelt. Hier vind je allerlei vragen en antwoorden.  Bijvoorbeeld: ‘Mag een groepsleider mij vastpakken?’ ‘Wat moet ik doen als ik te maken heb met geweld?’ ‘Ik voel mij onveilig, wat moet ik doen?’ Allemaal belangrijke dingen om te weten. Praat er daarom over met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem. Kom op voor jezelf, laat je horen.

Benito: ‘Heb vertrouwen in een vertrouwenspersoon’

“Mijn beide ouders konden niet voor mij zorgen. Van mijn tweede tot mijn achttiende jaar heb ik daardoor met jeugdzorg te maken gehad. Eerst werd ik kort in een crisisgezin geplaatst, daarna bij een pleegzin.”

Lees verder 

Anouk: ‘Ik dacht: hoe moet dit nu verder?’

“Ik was 15 jaar, woonde bij mijn vader en mijn stiefmoeder. Veel discussies thuis, het botste voortdurend. Eerst thuis hulp gekregen. Daarna zou ik voor drie maanden naar een woongroep gaan en dan terug naar huis. Maar daar is het nooit meer van gekomen.”
Lees verder 

Miranda: 'Meteen Jeugdstem bellen, wat heb je te verliezen?’

“Onze oudste zoon heeft vanaf de geboorte allerlei problemen gehad. En wij konden de opvoeding niet aan. Ik niet door mijn eigen jeugdtrauma’s en mijn man niet door zijn verstandelijke beperking. Eerst hebben we van alles geprobeerd om het zelf op te lossen. Bij Bureau Jeugdzorg geweest. Andere dingen in werking gezet. Medisch kinderdagverblijf, noem maar op. Maar het bleek niet voldoende. En er kwam maar geen duidelijke diagnose. Je voelt je machteloos.”
Lees verder 

Moraya: ‘Er is in de jeugdzorg nooit op een liefdevolle manier met me gepraat’

“Toen ik negen maanden oud was, werd ik voor het eerst uit huis geplaatst. Mijn moeder wist niet goed hoe ze moeder moest zijn. Ze had vooral zichzelf nodig. Het grootste deel van mijn leven heb ik dus met jeugdzorg te maken gehad. Het houdt me niet langer gevangen, maar ik voel me vaak nog steeds wel onveilig, terwijl dat nu helemaal niet meer nodig is.”
Lees verder 

Herken jij een van deze zeven voorbeelden?

1. Je hebt ruzie over iets met een begeleider. De begeleider pikt het niet dat je brutaal bent, pakt je bij je keel en drukt je tegen een muur.
2. Een begeleider zegt dat je rustig moet doen en dat anders minder te eten krijgt.
3. Je zit in de open jeugdhulp en je wordt verplicht uren op je kamer te zitten.
4. Iemand van een instelling begluurt je als je aan het douchen bent of je wordt gedwongen om naar seks te kijken.
5. Je wordt gepest of er wordt gedreigd met geweld.
6. Zonder dat er gevaar is voor jezelf of je omgeving wordt ineens zomaar je kamer doorzocht.
7. Op allerlei momenten wordt er tegen je gezegd dat je geen contact mag hebben met anderen.

Heb jij met jeugdzorg te maken en herken je een van deze voorbeelden? Of heb jij iets heel anders meegemaakt waardoor jij je onveilig voelt? Zoek iemand op die je vertrouwt, aan wie je dit kunt vertellen. Praat erover met een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon kan je informeren en adviseren over je rechten of over het eventueel doen van aangifte. 
Neem contact op 

Het onderzoek achter de campagne 'Voel jij je niet veilig' 

Bij Jeugdstem zien en horen we maandelijks dat kinderen en jongeren, maar ook hun ouders zich niet altijd veilig voelen in de jeugdzorg. Om nog beter in de kaart te brengen hoe groot het probleem werkelijk is, hebben we het daarom verder laten onderzoeken. En wat blijkt? Ruim een derde (!) van de jongeren, die te maken heeft met jeugdzorg, zegt een gevoel van onveiligheid te ervaren. Het onafhankelijke onderzoek, onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar, is in 2022 uitgevoerd door onderzoeksbureau Steda. In totaal deden 133 kinderen en jongeren mee aan het onderzoek. Ze hebben bijvoorbeeld vragen of ze mogen worden afgezonderd, of een kamerdeur op slot mag worden gedraaid, of ze mogen worden vastgegrepen of zijn het oneens mogen zijn met een hulpverlener.

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren veilig opgroeien in de jeugdzorg. Je hebt hier namelijk recht op. Op het moment dat je je niet veilig voelt, heb je altijd recht op een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Met hem of haar kun je altijd praten als je je niet veilig voelt.

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen. Maak gebruik van dat recht en neem contact op met een van onze vertrouwenspersonen.

 

 

 

Contact over de campagne

Heb je een (pers)vraag? Wil je meer achtergrondinformatie? Of wil je aandacht besteden aan de campagne? 
Neem contact op

Bekijk de vorige campagnes 
Laat je horen