‘Meteen Jeugdstem bellen, wat heb je te verliezen’

“Onze oudste zoon heeft vanaf de geboorte allerlei problemen gehad. En wij konden de opvoeding niet aan. Ik niet door mijn eigen jeugdtrauma’s en mijn man niet door zijn verstandelijke beperking. Eerst hebben we van alles geprobeerd om het zelf op te lossen. Bij Bureau Jeugdzorg geweest. Andere dingen in werking gezet. Medisch kinderdagverblijf, noem maar op. Maar het bleek niet voldoende. En er kwam maar geen duidelijke diagnose. Je voelt je machteloos.”

Uithuisplaatsing
“We moesten op een dag naar een overleg bij het maatschappelijk werk. Vanuit het niets werd er tegen ons gezegd: we hebben een verzoek ingediend bij de rechtbank tot uithuisplaatsing van de kinderen. Er kwam een zitting en twee weken later werden ze uit huis geplaatst, in een pleeggezin. Onze kinderen werden voor ons gevoel van ons afgepakt. Ik was heel, heel verdrietig.”

‘Je durft er bijna niets van te zeggen, want je bent bang voor de consequenties, dus hou je je mond maar’

Heel onveilig gevoel
“Onze oudste zoon mocht eens in de drie weken zeven uurtjes bij ons zijn. Op een bepaald moment werd dat ineens teruggebracht naar drie uurtjes. Dat hadden de pleegouders en de gezinsvoogd even geregeld. Er werd gezegd dat hij zo druk was als hij bij ons op bezoek was geweest. Je durft er bijna niets van te zeggen, want je bent bang voor de consequenties, dus hou je je mond maar. Die pleegouders waren verbaal ook zó sterk, die overbluften ons volledig. Er was geen overleg. Een heel onveilig gevoel.”

Niet geluisterd
“Er gaan natuurlijk ook veel dingen wel goed in de jeugdzorg. En met onze twee zoons gaat het gelukkig nu ook veel beter. Maar de begeleiding van ons als ouders… dat had écht veel beter gekund. Er werd naar mijn idee gewoon niet naar ons geluisterd. In die jaren wist ik niet van het bestaan van vertrouwenspersonen. Die hadden kunnen helpen met het gesprek aangaan met jeugdzorg. Tegen ouders zou ik willen zeggen: heb je problemen met jeugdzorg? Meteen Jeugdstem bellen. Wat heb je te verliezen?”

Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten? 
Neem contact op Terug naar de campagne