‘Er is in de jeugdzorg nooit op een liefdevolle manier met me gepraat’

“Toen ik negen maanden oud was, werd ik voor het eerst uit huis geplaatst. Mijn moeder wist niet goed hoe ze moeder moest zijn. Ze had vooral zichzelf nodig. Het grootste deel van mijn leven heb ik dus met jeugdzorg te maken gehad. Het houdt me niet langer gevangen, maar ik voel me vaak nog steeds wel onveilig, terwijl dat nu helemaal niet meer nodig is.”

Alleen thuis
“Het waren turbulente tijden. We werden vaak alleen thuis gelaten, voelden ons in de steek gelaten. Ik wist niet beter. Toen ik een jaar of zes, zeven was, realiseerde ik me: ik moet het allemaal zelf regelen. In de loop der tijd had ik wel de behoefte gehad om met een vertrouwenspersoon te praten, maar ik durfde me niet bloot te geven.”

‘In jeugdgroepen wordt door de leiding vaak gedreigd. Als je nu niet luistert, dan ga je naar een gesloten groep.’

Vaak gedreigd
“In jeugdgroepen wordt door de leiding vaak gedreigd. Als je nu niet luistert, dan ga je naar een gesloten groep. Puur machtsmisbruik. Op een bepaald moment was er een situatie en ik wilde zo ontzettend graag bellen met de enige persoon in de jeugdzorg die ik vertrouwde. En dat mocht niet. Er knapte iets in me.”

Weggelopen
“Ik ben weggelopen. Drie uur later kwam ik terug. Het enige dat de groepsleiding kon bedenken was straffen. In al die jaren jeugdzorg is er nooit op een liefdevolle manier met gepraat, zo van: ‘Lieve Moraya, je bent een lieve meid, wat haal je je nou allemaal in je koppie?’”

Je moet er doorheen
“Op mijn achttiende kon ik uit de jeugdzorg. Meteen zelfstandig gaan wonen. Studie gedaan, creative business. Vanaf mijn negentiende ben ik echt met mezelf aan de slag gegaan. Je moet er doorheen, want tijd alleen heelt de wonden niet. Ik zou tegen anderen willen zeggen: loop niet weg voor je verleden. Durf te vragen, praat met een vertrouwenspersoon. Je bent het waard. Echt.”

Heb jij een soorgelijk verhaal meegemaakt en wil je er in vertrouwen over praten? 
Neem contact op Terug naar de campagne 

Muziek van Moraya over onveiligheid

Wist je dat Moraya ook muziek maakt? Moraya zit middenin de lancering van haar debuut album 'Valse Start'. Een album vol met autobiografische en kwetsbare nummers. Het album is een eerbetoon aan iedereen die de uitdagingen van een moeilijke jeugd hebben overwonnen en een boodschap van hoop voor iedereen die nog steeds vecht. Je kunt haar muziek hier beluisteren.