Campagne 'Ken Je Rechten'

1 juni 2023

‘Ik weet niet wat mijn rechten zijn’, zegt een op drie jongeren in de jeugdzorg

Ruim een derde van de jongeren die te maken heeft met jeugdzorg kent zijn of haar rechten niet. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek onder jongeren tussen de 12 en 21 jaar. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Jeugdstem, de organisatie van vertrouwenspersonen in de jeugdzorg. Ouders niet mogen zien, mobieltjes die worden afgepakt, post die zonder toestemming wordt opengemaakt, het niet krijgen van informatie, het niet gevraagd worden om hun mening, onterecht cameratoezicht en kamercontroles. Het zijn voorbeelden van wat er mis kan gaan met de rechten van jongeren in de jeugdzorg.

Om jongeren en hun (pleeg)ouders bewuster te maken van hun rechten lanceert Jeugdstem donderdag 1 juni as. de onlinecampagne ‘Ken je rechten’. In de campagne, die zichtbaar is op Instagram, Facebook, TikTok en YouTube, roepen jongeren andere jongeren op om zich te informeren. Daarnaast vertellen zij op jeugdstem.nl wat hun ervaringen zijn met jeugdzorg. Onderdeel van de campagne is het gratis te downloaden boekje ‘Ken je rechten’. Op jeugdstem.nl vinden jongeren en (pleeg)ouders alle informatie die zij nodig hebben. Zij kunnen daar ook direct in contact komen met een vertrouwenspersoon.

‘Kom in actie’
Pieter Wetser, bestuurder van Jeugdstem: “Onze vertrouwenspersonen horen te vaak van jongeren dat zij niet weten wanneer iets wel of niet mag. Of welke rechten zij überhaupt hebben wanneer zij in aanraking komen met jeugdzorg. Niemand vertelt hun iets. Wij zeggen tegen jongeren en hun ouders of pleegouders: Kom in actie. Laat je horen en ga naar jeugdstem.nl!" 

Kinderrechter in campagne
Kinderrechter Marjolein Rietbergen van de rechtbank Amsterdam werkt bewust mee aan de campagne van Jeugdstem: “Voor mij is dit een mooie gelegenheid om ook buiten de rechtszaal jongeren bewust te maken van hun rechten. Want dat is hard nodig. Het onderzoek van Jeugdstem bewijst dat maar weer eens.”
 

Wettelijk recht op een vertrouwenspersoon
Kinderen, jongeren, ouders en pleegouders die te maken hebben met jeugdzorg, hebben recht op bijstand van een onafhankelijk vertrouwenspersoon. Om problemen te bespreken of een klacht in te dienen.

 

Contact over de campagne

Heb je een (pers)vraag? Wil je meer achtergrondinformatie? Of wil je aandacht besteden aan de campagne? 
Neem contact op

Bekijk de vorige campagne  
Laat je horen

Meer nieuws

29 september 2023

Praatplaat “Wat zijn mijn opties als ik ontevreden ben”

Welke opties heb je als je ontevreden bent over de bij jouw gezin betrokken jeugdzorg? En hoe weet je dan dat dit de beste optie is? Er zijn verschillende routes, maar niet elke route zorgt voor de door jouw gewenste oplossing. De praatplaat “Wat zijn mijn opties als ik ontevreden ben” laat zien welke opties er zijn.